FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Živjo!

Društvo za varstvo kulturne dediščine SITUM razpisuje javni fotografski natečaj z naslovom Vpliv epidemije COVID-19 na kulturno dediščino skozi fotografski objektiv. Namen natečaja je na fotografijah prikazati vpliv, ki ga je imela epidemija v zadnjem letu na kulturno in naravno dediščino ter na kulturno življenje, vključno z zaprtimi muzeji, galerijami, prireditvenimi prostori, kino dvoranami, z izpraznjenimi mestnimi središči in parki, živalskim vrtom itd,. K sodelovanju vabimo vse profesionalne in amaterske fotografe, omejitev za sodelovanje ni.

Tehnični podatki:

  • pošljite do 5 fotografij
  • fotografije naj bodo kvalitete vsaj 300 DPI
  • fotografije naj bodo v formatu JPG
  • fotografije pošljite do roka na naslov info@situm.si
  • ob fotografijah posredujte tudi svoje kontaktne podatke
  • s tem, ko pošljete fotografije na natečaj, se strinjate, da jih objavimo na spletni strani društva in družabnih omrežjih

Po želji lahko vsako sliko naslovite, k vsaki sliki priložite kratek opis ali pa priložite splošen opis za vse slike. Opis slik, ali odsotnost le-tega, ne bo vplivala na oceno vaših slik. Fotografije bo presojala tričlanska komisija društva SITUM.

Nagrada za prvo mesto je reprezentativna monografija DOKUMENTI SLOVENSTVA Cankarjeve založbe. Monografija, ki predstavlja ključne dokumente slovenske kulturne dediščine, ima več kot 350 strani, ogromno ilustracij, slik ter reprodukcij izvirnega arhivskega gradiva in je gotovo obvezni del vsake domače knjižnice. 

Rok za oddajo fotografij je 31.5.2021.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na našem e-mail naslovu: info@situm.si, na tel. št.: +386 41-307-049 ali pa preko Facebook messengerja. 

Veselimo se vaših inovativnih in kreativnih zamisli in vas vljudno vabimo k sodelovanju na fotografskem natečaju, da bomo skupaj tudi tako ovrednotili vpliv epidemije na kulturno življenje in hkrati opozorili na velik pomen kulture!

 

Društvo SITUM

 

Nagrada:

  

Za inspiracijo si oglejte nekaj primerov fotografij

Pozivi za izboljšanje stanja kulture so bili pogosti že v času pred epidemijo. Zaradi neposluha vlade za stiske kulturnikov, raziskovalcev in ustvarjalcev na vseh področjih, pa so se ti pozivi zgolj še okrepili.

Foto: Matej Vodopivec (Ljubljana, 3.4.2021)

Muzeji, galerije, knjižnice, kino dvorane, gledališča, gradovi in številne koncertne dvorane so že večji del zadnjega leta v celoti zaprte. Posledice zaprtja se odražajo v skorajšnjem zaprtju nemalo katere kulturne ustanove, ljubitelji kulturne in naravne dediščine pa so že eno leto prikrajšani duhovnega uživanja, dojemanja in udejstvovanja. 

Foto: Rina Stanič (Ljubljana, 6.4.2021)

Skupaj z ukrepi proti COVID-19 se je drastično povečalo tudi število policije v centru Ljubljane, ki je zaradi tega še bolj izpraznjen. Prazne ulice, socialna distanca in zaprte ustanove, so podobe, ki so postale naš vsakdan. 

Foto: Natalija Stanič (Ljubljana, 2.4.2021)

Pred epidemijo COVID-19 so bile klopice pred NUK vedno zasedene s strani študentov in dijakov, ki so se učili. Prepisovali so naloge, pili kave in uživali v odmorih med predavanji, odkar pa so v veljavi protikoronski ukrepi, lahko le redko kdaj vidimo, da bi bile zasedene. 

Foto: Rina Stanič (Ljubljana, 6.4.2021)

Na sliki so stopnice na Hribarjevem nabrežju, ki so že vrsto let prijetna in zanimiva destinacija za številne obiskovalce, v času epidemije COVID-19 pa samevajo.

Foto: Natalija Stanič (Ljubljana, 2.4.2021)

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja