Ali sploh še potrebujemo občinstvo?

Društvo SITUM je v letu 2021 organiziralo dve razpravi na naslov: ”Ali sploh še potrebujemo občinstvo?”. Člani društva so razpravljali o vplivu, ki ga je epidemija COVID-19 imela na kulturno dediščino v zadnjem letu.

Odlomek prve razprave:

-Prvo vprašanje na katerega so člani odgovorili je bilo: Kako je po vašem mnenju epidemija COVID-19 vplivala na kulturno življenje pri nas in kakšne dolgoročne posledice po vašem mnenju prinaša?

”Pred epidemijo sem vsaj enkrat ali dvakrat na mesec hodila v Cankarjev dom na abonmaje Slovenske filharmonije. To so mi bili lepi dogodki zato, ker mi je bilo všeč, da sem se mogla lepo obleči in da sem bila v stiku z ljudmi, ki jih zanima podobna stvar kot mene. Potem je Slovenska filharmonija sicer to poskušala rešiti tako, da so koncerte preselili na splet, in jih v živo predvajali po socialnih omrežjih. Ampak to ni isto, ker če bi si želela poslušati koncert samo preko spleta, si potem ne bi kupila abonmaja. Vem, da je to sicer problematično, ker imajo gostujoče tuje dirigente in soliste, ampak vseeno mislim, da bi nas morali prej spustiti nazaj v koncertne dvorane, ker je sedaj res že skoraj 1 leto, od kar smo lahko nazadnje v živo poslušali koncert.” (Rina Stanič)

-Drugo vprašanje pa je bilo: Kaj v času zaprtja kulturnega javnega življenja najbolj pogrešate (kini, muzeji, knjižnice, arhivi, galerije, koncerti, opera, dogodki na prostem, festivali, drugo) oz. česa se ob ponovnem odprtju najbolj veselite in zakaj?

”Najbolj od vsega pogrešam knjižnice, ker sem se v knjižnicah veliko učil. Tam sem imel mir, in ko sem videl ljudi okoli sebe, ki so se prav tako učili, sem bil tudi sam veliko bolj motiviran za učenje. Poleg tega sem v knjižnico pogosto šel s svojimi prijatelji in to je bilo res prijetno socializiranje. Bilo je tudi zelo priročno, ker kadarkoli si želel novo knjigo, si lahko v roku pol ure bil v knjižnici in želeno knjigo že imel izposojeno. V času lockdowna, pa je bilo treba knjigo naročiti preko uporabniku zelo neprijaznega spletnega obrazca. Tako da najbolj od vsega se veselim, da se ponovno knjižnice odprejo da bomo spet imeli enostaven dostop do knjig in da se bomo ponovno lahko učili v študijskih čitalnicah.” (Matej Vodopivec)

 

V drugi razpravi pa so člani društva govorili o lastnih izkušnjah ob zaprtju kulturnih ustanov med epidemijo. Posnetek razprave si lahko ogledate na povezavi: https://bit.ly/3odZQWE

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja